Към сайта www.dvam.bg  
1113 София, ж.к. Изток
ул. Тинтява 13Б, вх. А, ет. 2
Национален телефон: 0 700 1 77 99
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН (октомври-декември 2020)

 

БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА

През последното тримесечие на 2020г. SOFIX успя да регистрира повишение от 4.67%

Търговията на Българска фондова борса (БФБ) през изминалите 12 месеца премина почти изцяло под знака на последиците от COVID-19. Въпреки, че за последните три месеца на 2020 г. SOFIX успя да регистрира повишение от 4.67%, като като достигна до най-високото си ниво от 3-ти юли насам, индексът приключи годината със спад от 21.22%. Имаше периоди през годината, когато цели отрасли от икономиката бяха буквално парализирани. Това нямаше как да не се отрази и върху цените на търгуваните акции.

На отрицателна територия приключи годината и широкият BGBX40. Макар и да отбеляза ръст от 5.21% през последното тримесечие, от началото на годината той изгуби 9.34%. За разлика от тях, индексът отразяващ цените на дружествата със специална инвестиционна цел - BGREIT продължи възходящия си тренд от началото на 2020г. като добави нови 1.77% към стойността си през последното тримесечие. Така за цялата изминала година той успя да регистрира повишение от 5.89%.

През четвъртото тримесечие липсваха по-значими корпоративни събития. Може да се отбележи даването на зелена светлина от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на контрола върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в страната ни от „Еврохолд България“ АД. КЗК даде зелена светлина и за придобиването на „Спиди“ АД от френската GeoPost. Това ще се случи чрез упражняването на call опцията от страна на френското дружество за покупката на 45% от акциите на „Спиди“ АД, с което общия дял на GeoPost в куриерската компания ще нарастне до 70%. По закон, след това следва да бъде отправено и търгово предложение от GeoPost към останалите акционери в „Спиди“ АД. Книжата на българското дружество са сред едни от малкото на БФБ, които приключиха годината на зелена територия, отбелязвайки ръст от 20%. Търгово предложение на цена 4.30 вече бе отправено от „Велграф Асет мениджмънт“ АД към останалите акционери в „И Ар Джи Капитал-3“ АДСИЦ, след като на 29-ти октомври 2020г. бяха закупени 80% от акциите на дружеството.

Ще се запомни и успешното първично предлагане на акции от увеличението на капитала на „Алтерко“ АД. Записани и платени бяха 3 млн. броя нови акции, от които 15,19% бяха записани от институционални и 84,81% от частни инвеститори. В резултат на предлагането беше набрана сума в размер на близо 9 млн. лв. Може да се каже, че „Алтерко“ АД е едно от най-успешните дружества, листнати за търговия на БФБ, като само за тази година акциите му добавиха 81.5% към цената си. В съвсем друга посока се развиват събитията около „Прайм пропърти“ АДСИЦ. След „ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя“ АДСИЦ през 2013-та, „Прайм пропърти“ АДСИЦ е второто по-голямо акционерно дружество със специална инвестиционна цел, което се обявява в ликвидация. Решение за това бе взето на Общото събрание на акционерите на дружеството, проведено на 23-ти ноември.

През последното тримесечие голяма част от акциите на БФБ успяха да възстановят част от натрупаните през годината загуби. От дружествата, включени в състава на SOFIX, единствено акциите на „Трейс груп холд“ АД, „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ и „Сирма груп холдинг“ АД приключиха периода със загуби, съответно от 3.64%, 3.98% и 8.2%. Сред най-печелившите се наредиха книжата на „Монбат“ АД, които добавиха 22.7% към стойността си. Двуцифрен ръст за тримисечието от 21.1% отбелязаха и дяловете на „Стара планина холд“ АД. След даването на зелена светлина от страна на КЗК за придобиването на контрола върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в страната ни от „Еврохолд България“ АД, акциите на българското дружество поскъпнаха със 7.41%. От останалите компании на БФБ, силен ръст, съответно от 20% и 30% регистрираха и книжата на „Агрия груп холдинг“ АД и „Алкомет“ АД. Сред малкото на брой губещи през тримесечието се наредиха акциите на „Неохим“ АД, които изгубиха 3.7% от стойността си. По-голяма част от дружествата със специална инвестиционна цел също отбелязаха повишение през последните три месеца, като най-голямо - 3.43% то бе при дяловете на „Адванс терафонд“ АДСИЦ.

На фона на цялостната картина на БФБ, годината беше положителна само за две компании от състава на SOFIX – „Стара планина холд“ АД и „Адванс Терафонд“ АДСИЦ, чиито акции поскъпнаха, съответно с 14,5% и 3,13%. Останалите 13 дружества, влизащи в индекса се оцветиха в червено, като най-голям годишен спад регистрираха книжата на ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ АД, които поевтиняха с 48%. Сред по-големите губещи се наредиха и дяловете на „Химимпорт“ АД и „Монбат“ АД, отбелязвайки понижение от 40% и 38%. Топ 5 на губещите за годината допълват акциите „Централна кооперативна банка“ АД и тези на „Доверие Обединен Холдинг“ АД, който изтриха, съответно по 36% и 21% от цената си. От останалите дружества на БФБ, освен „Алтерко“ АД, изключително успешно се представиха „Телелинк бизнес сървисис груп“ АД, чийто акции от листването им на БФБ през юли до края на годината добавиха 58% към стойността си и „Неохим“ АД, чиято пазарна капитализация нарастна през последните 12 месеца с 52%. На обратния полюс бяха книжата на „Албена“ АД, които в следствие на невиждани досега ограничения в туризма, породени от пандемията, се обезцениха с 40%. От дружествата със специална инвестиционна цел най-успешно през годината се представиха дяловете на „Актив пропъртис“ АДСИЦ, добавяйки 38.7% към стойността си. На дъното на класацията се наредиха акциите на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ, които се понижиха с 15.5%.

Коментарът е на Апостол Апостолов,
Брокер в „Ди Ви Инвест” ЕАД


 

 

МЕЖДУНАРОДНИТЕ КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ

Поредно тримесечие със значителни ръстове на активите в година с безпрецедентни обрати на финансовите пазари

През четвъртото тримесечие на годината пазарите на акции продължиха повсеместно възходящото си движение, за трето поредно тримесечие, и изпревариха значително представянето на облигациите. Резултатите от изборите в САЩ и позитивните новини за ваксините срещу Covid-19 подпомогнаха особено много цикличните сектори, компаниите с малка капитализация и тези с по-ниска оценка. Като цяло за годината все пак най-голям ръст регистрираха акциите на компаниите с висок потенциал за растеж.

През периода пандемията от Covid-19 отново започна да разширява обхвата си, като в САЩ и Европа новите случаи надминаха предишните рекорди от пролетта. Това доведе до нови, по-стриктни мерки на ограничения, особено в сферата на услугите. В САЩ есенната вълна на пандемията следваше тази в Европа и по-късните мерки там вероятно ще се отразят в икономическите данни през първото тримесечие на 2021г. Производствената част на икономиките продължи да е по-устойчива на ограниченията поради по-малката ѝ чувствителност към социалното дистанциране и възстановяващото се търсене на стоки се отрази в индексите за нагласите на производителите, които навлязоха в експанзионистична територия.

През ноември новините за ефективността на ваксините на Пфайзер/БиоНТек, Модерна и АстраЗенека/Оксфорд, за ограничаване на тежките симптоматични случаи, доведоха до резки ръстове на пазарите с оглед надеждите за край на кризата с Covid-19 в близко бъдеще. Промени се и лидерството сред пазарните сектори, като най-засегнатите отрасли като енергетиката, традиционната търговия на дребно, хотелиерството, авиокомпаниите и финансовите услуги значително изпревариха в представянето си компаниите, които бяха благоприятствани след кризата като онлайн търговците, фармацевтиката, технологичните фирми и др.

Остават открити въпросите за това колко бързо и как ваксините ще бъдат произведени, доставени и администрирани логистично, доколко населението на отделните държави ще е склонно да бъде ваксинирано доброволно, и дали ваксините ще бъдат ефективни срещу мутации на вируса и ще предпазват от предаването му.

Акциите на развиващите се държави се покачиха с близо 20% благодарение на очакванията за циклично възстановяване на икономиките, спадащия курс на щатския долар и увеличаващия се търговски оборот.

Индексите на рисковите активи в САЩ реагираха положително на изборните резултати, с оглед на очакванията за по-малко конфронтационен подход на Байдън в международните отношения и перспективите за разделен Конгрес, което би предотвратило увеличаване на данъците и затягане на регулациите за технологичните и фармацевтичните компании. Въпреки това демократите имат шансове за пълна доминация в двете камари, ако спечелят двете места в Сената от щата Джорджия на 5 януари, което би променило в не малка степен тези нагласи.

Последните дни на годината донесоха и дългоочакваното продължение на програмата за подпомагане на засегнатите от пандемията лица и фирми в САЩ. Законодателите гласуваха запазване на директните плащания към домакинствата и по-голям размер на обезщетенията за безработица, с което бе подкрепено потребителското доверие и потребление, посредством разширени фискални мерки.

В Европа, след като лидерите на Полша и Унгария на практика блокираха фонда за възстановяване и многогодишната бюджетна рамка на ЕС заради изискването финансирането от ЕС да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона, все пак компромис бе намерен и така 1.8 трл. евро за подпомагане на държавите от ЕС ще бъдат отпуснати. Бе постигнато и споразумение за климатичните цели до 2030 г., които включват намаление на въглеродните емисии с 55% спрямо 1990 г., и което ще доведе до значителни инвестиции във възобновяеми източници на енергия и повече регулации.

След поредните драматични преговори, в последните дни на годината приключи и преходният период на излизането на Обединеното кралство от ЕС. Така бе предотвратена заплахата от „твърд“ Брекзит. Постигнатото споразумение ще позволи безмитна и безквотна търговия със стоки след 31 декември, но това няма да се отнася за сферата на услугите - около 80% от британската икономика – вкл. сектора на финансовите услуги. Извън единния пазар на ЕС тези компании ще бъдат лишени от „паспорта“, който им позволява да развиват дейността си в целия блок, и сега тепърва ще се очаква резултатът от предстоящите преговори между двете страни по тези въпроси.

По отношение на монетарната политика, Европейската централна банка увеличи размера на планираните изкупувания на активи с 500 млрд. евро до 1.85 трл. евро и удължи срока им с девет месеца до март 2022 г. Федералният резерв също експлицитно се ангажира да продължи покупките на държавни и ипотечни книжа в размер от на най-малко 120 млрд. долара на месец, поне докато не се установи значителен прогрес по отношение на заложените нива на заетостта и инфлацията.

В резлутат на това и въпреки индикациите за икономическо възстановяване, през периода доходностите на държавните бенчмаркови книжа се покачиха незначително, при много малка волатилност, и повечето наблюдатели очакват това да не се промени съществено и през следващата година.

Първото тримесечие на 2021 г. вероятно ще предложи нови предизвикателства пред финансовите пазари и световната икономика. Влошаване на данните може да се очаква при налагането на нови рестрикции, свързани с коронавируса. До момента пазарните участници бяха склонни да гледат отвъд краткосрочните кризи,  благодарение на новините за ваксините и монетарните и фискални мерки от страна на властите, но бъдещи разочарования в някое от тези направления, или други непредвидими събития, биха могли да предизвикат допълнителна пазaрна волатилност.

И през следващата година инвеститорите и мениджърите на финансови инструменти ще бъдат изправени пред не по-малко предизвикателства за постигане на таргетираната възвращаемост спрямо рисковия им профил. Новият икономически цикъл стартира с оценки на повечето активи, които са по-високи от нормалните за тази фаза на растеж. Рекордно ниските реални лихви подкрепяха тези оценки до момента, но с бенчмаркови номинални нива с редуцирана възможност за по-нататъшно намаление, това едва ли може да се очаква със сигурност и в бъдеще. Повече от всякога ще е неоходимо внимателно идентифициране на региони, сектори и компании, които имат недооценен потенциал за нарастване на възвращаемостта в условията на безпрецедентни икономически, социални, фискални и монетарни събития и политики.

Коментарът е на Атанас Тотков,
Портфолио мениджър в „Ди Ви Асет Мениджмънт” ЕАД

 

Акции Стойност на 30.09.2020 Стойност на 31.12.2020 Промяна за Q4'2020 (%) Промяна от началото на годината (%)
Индекс на български акции SOFIX 427.55 447.53 4.67% -21.23%
Индекс на германски акции DAX 12 760.73 13 718.78 7.51% 3.55%
Индекс на френски акции CAC 4 803.44 5 611.79 16.83% -6.13%
Индекс на щатски акции Dow Jones IA 27 781.70 30 335.67 9.19% 6.30%
Индекс на щатски акции S&P 500 3 363.00 3 727.04 10.82% 15.36%
Индекс на японски акции NIKKEI 225 23 185.12 27 444.17 18.37% 16.01%
Индекс на китайски акции Shanghai Comp 3 218.05 3 379.04 5.00% 10.78%

 

Корпоративен дълг Стойност на 30.09.2020 Стойност на 31.12.2020 Промяна за Q4'2020 (%) Промяна от началото на годината (%)
Инвестиционен рейтинг, долари 134.71 137.92 2.38% 7.78%
Подинвестиционен рейтинг, долари 83.90 87.05 3.75% -1.01%
Инвестиционен рейтинг, евро 139.72 142.03 1.66% 1.83%
Подинвестиционен рейтинг, евро 97.45 102.80 5.48% -2.79%

 

ДЦК Стойност на 30.09.2020 Стойност на 31.12.2020 Промяна за Q4'2020 (bps) Промяна от началото на годината (bps)
България 10 г. 0.35 0.30 -0.05 0.17
Германски 10 г. -0.52 -0.57 -0.05 -0.39
САЩ 10 г. 0.68 0.94 0.25 -0.98

 

ВАЖНО: Материалите отразяват мненията на брокери, анализатори и портфолио мениджъри в ИП "Ди Ви Инвест" ЕАД и в УД „Ди Ви Асет Мениджмънт” ЕАД. За изготвянето на материалите е използвана публична информация, като официалния бюлетин на Българска Фондова Борса - София и други източници. Материалите имат изцяло аналитичен характер и не представляват препоръка и/или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти. Ди Ви Инвест ЕАД и Ди Ви Асет Мениджмънт ЕАД, свързани с тях лица или клиенти на дружествата, или тяхни служители могат да притежават финансови инструменти на посочени в материалите дружества.

 

 

Този Бюлетин е собственост на Ди Ви Асет Мениджмънт ЕАД. Той не може да се възпроизвежда частично или изцяло, или да се разпространява по какъвто и да било начин без писменото съгласие на Ди Ви Асет Мениджмънт.
© Ди Ви Асет Мениджмънт